Selamat sahur. Makcik tak boleh nak lelap mata. Jadinya, sementara nak tunggu masuk dapur, Makcik naikkan entri lauk berbuka.
Ikan Tenggiri Goreng Halia
Ikan tenggiri - tak kisahlah berapa hiris, Makcik buat tiga hiris saiz telapak tangan.
Bawang merah - satu labu
Halia - saiz ibu jari dan panjang pun sama.
Cili - Makcik pakai 3 jenis cili berbeza. Kalau tak tahan pedas, jangan ikut makcik. Satu jenis tak pedas, satu jenis bolehlah pedas, satu lagi namanya cili geronong. Nama omputeh dia, habanero.
Serai nan sebatang.
Minyak secukupnya.
Serbuk kunyit untuk lumur pada ikan.
Garam dan gula.
Mula-mula, lumur ikan dengan kunyit and sedikit garam. Goreng. Letak tepi.
Kemudian, tumis serai, bawang, halia dan cili. Kasi hiris ya. Serai tak payahlah kau nak hiris, titikkan saje. Bila dah naik bau, bolehlah season to taste dengan garam dan gula.
Tapinya, ikan tenggiri goreng halia Makcik adalah berkuah. Almaklumlah, Makcik takut tercekik nasi bila makan nasi kering. Oleh itu, makcik tambahkan air sedikit. Jangan banyak sangat, cukuplah sekadar berkuah.
Kuah Makcik nampak merah sebab makcik tambah bawang blend (bawang merah, bawang putih, halia dan tomato) lepas bahan-bahan yang dihiris itu naik bau. Sebelum masukkan air. Itu adalah ikut tekak masing-masing yea. Kalau nak macam kuah Makcik, silakan. Kalau nak kuah putih, tak payah. Kalau taknak kuah, jangan masukkan air.
Bila tumisan dan garing, boleh terus campak ikan and gaul rata. Siap dihidang tapi tak boleh makan selagi tak masuk waktu, okay?
Tiada ulasan :
Catat Ulasan